XXIX. Fiatal Műszakiak Ülésszaka: Beszámoló

Élménybeszámoló a kolozsvári FMTÜ konferenciáról, Breznay Csaba (tagunk) cikke:

2024. március 21-én az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztályának szervezésében megrendezésre került a XXIX. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszaka, melynek célja, az erdélyi magyar műszaki értelmiség szakmai színvonalának emelése, a kutatási munkára ösztönzés, a tudományos kapcsolatok ápolása és a magyar műszaki nyelv művelése.

A konferencia a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karával és az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karával közös szervezésben került megrendezésre Kolozsváron. Az első napon délelőtt plenáris előadásokat hallgathattunk meg, majd ezt követően az egyes szekciók előadásai két helyszínen, az Erdélyi Múzeum-Egyesület központi székházában és a Sapientia – EMTE központi épületében került megrendezésre, párhuzamos formában. A résztvevők kutatásaikat 8 perces előadások formájában mutatták be, amelyet 2 perc vita követett.

A konferencián a Gillemot László Szakkollégium egyes tagjai cikkeket készítettek, valamint elő is adták munkájukat. Szervezetünk 7 tagja vett részt a konferencián és készített el összesen 8 pályamunkát. Az Anyagtudomány ,,A’’ szekcióban Breznay Csaba ,,Lézerhegesztett kötések korróziója’’, Juhász Zsombor ,,Többtengelyű kovácsolással alakított rézminták keménységtérképeinek vizsgálata’’, Korsós Krisztián ,,Kopási tulajdonságok mérése eltérő módon duplex, felületkezelt, 1.7225 típusú nemesíthető acélokon’’ című pályamunkáit hallgathatták meg a résztvevők. Az Anyagtudomány ,,B’’ szekcióban pedig Nagy Dániel ,,Acél-alumínium vékonylemezek hegesztőforrasztott kötéseinek vizsgálata’’, Oláh Klaudia ,,Eltérő nitridálási technológiákkal kezelt Böhler W350 ISOBLOC melegalakító szerszámacél vizsgálata ciklikus hőterhelést követően’’, Simon Virág ,,A teljesítmény és a haladási sebesség hatása a varratgeometriára kézi lézeres hegesztés esetén’’ című pályamunkáikat adták elő. A Gépészet szekcióban Szemán Ákos tagtársunk ,,Öntvényellenőrző berendezés tervezése mesterséges intelligencia-alapú képfeldolgozással’’ c. pályamunkáját hallgathatták meg az érdeklődők. Az előadásokat követően egy baráti vacsorán adódott lehetőség a felmerülő kérdések megvitatására, valamint a szakmai kapcsolatok kiépítésére.

Tagjaink elkészített pályamunkáikat publikáció formájában is érvényesíteni tudták angol és magyar nyelven egyaránt, a cikkek az Acta Materialia Transylvania nevű folyóiratban jelentek meg.

Szakkollégiumunk idén is számos kiváló munkát készített a Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszakára, amely nagyban hozzájárult tagjaink szakmai fejlődéséhez, előadóképességük javításához és a kutatásra való ösztönzéséhez.