Egy Utazás a Szelepek és Csapok Világába

Mosonmagyaróvári gyárlátogatás élménybeszámoló, Nagy Zsolt (tagunk) cikke:

2024. március 8-án a Gillemot László Szakkollégium szervezésének köszönhetően ellátogathattunk a STROHM MOFÉM Zrt. gyárába. Az üzem Mosonmagyaróváron található, ahova bérelt busszal jutottunk el. A cég csaptelep és szerelvény gyártásáról híres, hazánkban szinte minden háztartásban megtalálhatóak a termékeik.

A látogatás két részből állt. Az első egy másfél órában egy összefogó előadást hallgathattunk meg a Mofém történetéről, arculatról, marketing szempontokról, termékfejlesztésről és gyártásról. Bemutatták a tipikusan használt alapanyagokat, előgyártmányokat, bevonatokat, a különböző csapok működését és belső alkatrészeit. Igyekeztek átadni a tervezéshez fontos elveket és szemléleteket. Továbbá kiemelték, hogy a termékek tervezése során különösen fontos a termékcsaládba illesztés. Nem csak egyes különálló termékeket, hanem egy-egy konyha vagy fürdőszoba kialakításához komplett megoldásokat kínálnak a vásárlók számára.

Az előadást követően bejártuk a telephelyet. Az első épületben öntés, kovácsolás, sorjamentesítés és CNC megmunkálás folyt.
Következő állomásunkon nézhettük meg a felületkezelő eljárásokat. A gyártmányok felületét csiszolással és polírozással készítették elő, majd vegyszeres fürdőkben elektrokémiai elven vonták be a meghatározott bevonattal. Az épület részét képezte egy kémiai labor is, ahol bevonatokkal kapcsolatos kísérleteket, minőségellenőrzést és tartóssági teszteket végeztek.
Harmadik megállónk a minőségbiztosítás épülete volt, ahol a szerelvények és csaptelepek átfogó ellenőrzését és minősítését lehet elvégezni. Szigorúan ellenőrzik a termékek tartósságát, víz- és energiafogyasztását, áramlási tulajdonságait, de még a zajszintjüket is.
Következőnek az összeszerelő üzembe látogattunk el, ahol gépi és kézi összeállítás is egyaránt jelen van. Többségében a termékek csomagolása is itt történik.
Az üzem hatalmas raktárába is betekintést nyerhettünk. Végül egy termékbemutató teremben közelről is szemügyre vehettünk még pár terméket.