Látogatás a Trumpf Hungary Kft. üvegpalotájában

Élménybeszámoló a gödöllői Trumpf üzemlátogatásról, Petrik Soma és Gábriel Bálint (tagjaink) cikke:

A tavaszi szünet első napján a Trumpf Hungary Kft. gödöllői üzemében tettünk látogatást a BME Hegesztési Szakosztállyal közösen egy külön busszal, amellyel most is nagyon kényelmesen tudtunk utazni. A látogatás elején megismerkedhetünk a Trumpf vállalat alapelveivel, történetével, jelenével és jövőjével. A céget 1923-ban alapították, és 2013 óta vannak Magyarországon.

Maga a gödöllői épület elég távol van azoktól a képektől, amely az emberek fejében van egy sztereotipikus gyárról. Ez nem is véletlen, hiszen a magyarországi létesítmény egy irodaház „okosgyár” bemutatóteremmel egybekötve, igaz a gépeken aktív gyártás folyik, de a sok üvegfelülettől, illetve a fa és beton anyagok használata miatt bátran mondhatjuk, hogy kevés ennél szebb munkahely létezhet itthon.

Az előtérben már nagy asztalokon voltak kiállítva a cég által használt technológiákkal készült tárgyak és egy teljes falon át sorakoztak fel még a különféle szerszámok is.

Az emeleten, ahonnan az egész bemutatótermet be lehetett látni egy előadást hallgattunk meg egy kis keksz és kávé mellett a cégnél használt rendszerekről és szoftverfejlesztésekről. A folyamatirányítást az Ipar 4.0 alapelvei szerint szervezik, minden össze van kötve mindennel, a gyártás során a dokumentáció teljesen papírmentes. Egyedi WMS (Warehouse Management System) rendszerrel dolgoznak, amely egy kijelölt céldátumig képes megszervezni és automatizálni a beszerzési, gyártási, majd csomagolási feladatokat.

A látogatásunk további részében lementünk magukhoz a gépekhez, ahol lézerhegesztő, lézervágó, ipari robotokkal és élhajlító berendezésekkel, illetve különböző technológiákkal ismerkedhettünk meg. Elképesztő sebeséggel és pontossággal dolgoznak ezek a gépek, ajándékba apró lézervágott kerékpárokat is kaptunk, amely bemutatta a 24 kilowattos gép pontosságát. Külön érdekesség volt, hogy egy lemez terméküknek nem a kontúrját követve vágták ki magát a terítéket, hanem először minden x-tengellyel párhuzamos, majd minden arra merőleges végül az összes ferde élet vágták ki.

Az élhajlító berendezés egy olyan gyártó cella része volt, amelynek alapterülete már-már családi háznak is megfelelő lett volna. A nagy terítékeket egy robotkar mozgatta és rendkívül gyorsan készültek el a kész alkatrészek.

Az eredetileg 2 órásra tervezett látogatásunk kishíján 3 órásra nyúlt a szakmai kérdésnek és a tudásvágyunk miatt. Összegezve, ezen látogatásunk is hozzásegített a tudásunk gyarapításához, öröm ilyen kedves és szakértő munkaembereket foglalkoztató gyárnál látogatást tenni.