Tatabányai gyárlátogatás

2021. november 13-14-ig a Szakkollégium ellátogatott a Tatabányai Fogászati Centrumba, ahol Dr. Sárossi Benedek bemutatta a fogászati rendelőt, illetve a fogtechnikai labort, ahol a digitális fogászati beavatkozásaikat végzik. Ezután megnéztük Tatabánya látványosságait és túráztunk a Gerecse túra útvonalain. Az eseményen 10-en vettek részt a pályázat keretein belül.
A rendelőlátogatás során megismerkedtünk a napi rendszerességű fogászati beavatkozások általános elveivel és munkamenetével. A különböző rekonstrukciós eljárások során a legmodernebb gyakorlatnak megfelelően digitális mintát készítenek a szájról egy kézi scanner segítségével. A scannelés során gyűjtött adatokat kiegészítik egy koponya CT-vel is ami segítségével a nem látható részeket is meg tudjuk vizsgálni mint például a fogak gyökerei. Ezek után betekintést nyertünk a fogechnikai laboratóriumba, ahol a digitális lenyomat alapján elkészítik a szájba kerülő implantátumokat. Az implantátumok gyártása során a digitális lenyomatokat és a CT felvételt felhasználva egy számítógépes program segítségével dolgozzák ki a megfelelő geometriát és a műtéti eljárást. A digitális modell alapján az élvonalbeli laboratóriumban több technológia alapján elvégezhetik a szájba kerülő elemek gyártását. Megismerkedtünk az általunk használt 3D nyomtatókkal és a számtógépekkel vezérelt marókkal is. Mindezek mellett egyes lépéseket kézzel végeznek el a legjobb végeredmény elérésének céljából. A labor megismerése után megnéztük a műtő helységet is. A szakmai út második napján a Turul madár szobra körüli túraútvonalak egyikét jártuk be.

Idén a Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Nemzeti Tehetség Programhoz benyújtott NTP-SZKOLL-20-0067 számú, a “Fémek, a világháló csapdájában” című pályázatunkra 2 264 000 Ft támogatást nyertünk. A gyárlátogatást az elnyert összegből finanszíroztuk. A 2021.01.01-től 2021.12.31-ig tartó támogatási időszakban további előadásokat, beszélgetéseket, kurzusokat szervezünk.