XXIX. Nemzetközi Gépészeti Konferencia

2021. április 23-án az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztályának szervezésében megrendezésre került a XXIX. Nemzetközi Gépészeti Konferencia (OGÉT), melynek célja, a magyar műszaki értelmiség szakmai színvonalának emelése, a kutatási munkára ösztönzés, a nemzetközi magyar nyelvű tudományos kapcsolatok ápolása és a magyar műszaki nyelv művelése. Ezen célok a Gillemot László Szakkollégium céljai között is szerepelnek, ezért is választottuk ezt a konferenciát egyik szakmai programunknak.
A konferenciát rendszerint Kolozsváron rendezi meg az Erdélyi Múzeum Egyesület és a Sapientia Erdélyi Magyar Egyetem. Az idei évben viszont rendhagyó módon (a járványügyi helyzetre való tekintettel) online formában került megrendezésre, azonban a programok és az előadások színvonalából semmit sem vett el.
A konferencián a Gillemot László szakkollégium színeiben egy pályamunka került beadásra, amelyet Renkó József készített. A Gyártástudomány és technológia szekcióban előadott, majd később a konferenciakötetben megjelent publikáció címe „Többtengelyű kovácsolás virtuális és fizikai szimulációinak összehasonlítása”.

Idén a Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Nemzeti Tehetség Programhoz benyújtott NTP-SZKOLL-20-0067 számú, a “Fémek, a világháló csapdájában” című pályázatunkra 2 264 000 Ft támogatást nyertünk. A konferencia részvételt az elnyert összegből finanszíroztuk. A 2021.01.01-től 2021.12.31-ig tartó támogatási időszakban további előadásokat, beszélgetéseket, kurzusokat szervezünk.