Qform kurzus

A szakkollégium vezetése 2020/2021 tanévben céljául tűzte ki, hogy a szakkollégium tagjai számára olyan programokat szervezzenek meg, amivel elmélyíthetik szakmai tudásukat, miközben olyan készségeket sajátíthatnak el, amiket az iparba kikerülve könnyedén alkalmazhatnak. Ennek fényében a Szakkollégium 2020 október eleji indulással egy összesen 18 órás, kezdő végeselemes kurzust hirdetett meg angol nyelven a nemzetközi színtéren. A kurzus hétfőnként, MS Teams platformon keresztül zajlott, 3 órás kurzusok formájában (6 alkalommal). Ennek köszönhetően a résztvevőknek lehetősége volt az elhangzott ismeretek begyakorlására, valamint a program önálló használatára. A kurzusra a szükséges licenszeket az orosz QForm Group partnercég biztosította.
A kurzus kezdete előtt 40 érvényes regisztráció érkezett, majd a kurzus első két hetében további 17 hallgató és 2 egyetemi oktató jelezte részvételi szándékát. A résztvevők jelentős többsége (~55%) magyar volt, de meghatározó volt még a román (~15%) nemzetiségű jelentkezők száma is. A többi résztvevő nemzetisége roppant széles palettán mozgott, így voltak bolgárok, etiópok, egyiptomiak, mongolok, pakisztániak, brazilok és oroszok is. A regisztráció folyamatossága és az esetleges lemorzsolódás miatt a kurzuson résztvevők létszáma változó volt, alkalomtól függően 11-47 között mozgott. A kritikusan alacsony létszám 4. alkalommal volt, amikoris a kurzus időpontjában a BME-s hallgatók zárthelyit írtak, így részvételük nem volt megoldható. A kurzus nemzetközi mivolta miatt időpontváltás nem volt lehetséges. A kurzuson résztvevők átlagos száma (a kritikusan kis létszámú kurzus negatív hatásával együtt) ~29 fő volt. Ezen alkalom figyelmen kívül hagyása esetén az átlagos létszám ~33 fő volt.
A szoftver számos innovatív megoldást alkalmaz, a látott és elsajátított végeselemes modellezésnek köszönhetően pedig a kurzust elvégző hallgatók szignifikáns mértékben lesznek képesek javítani az ipari gyártás minőségét, előmozdítva ezzel Magyarország nemzetközi szintéren is látványos fejlődését.

Idén a Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Nemzeti Tehetség Programhoz benyújtott NTP-SZKOLL-20-0067 számú, a “Fémek, a világháló csapdájában” című pályázatunkra 2 264 000 Ft támogatást nyertünk. A kurzust az elnyert összegből finanszíroztuk. A 2021.01.01-től 2021.12.31-ig tartó támogatási időszakban további előadásokat, beszélgetéseket, kurzusokat szervezünk.