Le’go

Két turnusos gyárlátogatás a nyíregyházi LEGO Manufacturing Kft.-nél, Kirchhofer Máté (tagunk) cikke:

A gyárlátogatás napján a Nyugati pályaudvaron gyülekeztünk Budapesten. Mindenki idejében érkezett, így el tudtuk érni a vonatot Nyíregyházára, ahol át kellett szállnunk az egyik távolsági buszra. Ehhez bőven állt rendelkezésünkre idő, így volt alkalmunk elmenni a helyi közértbe. Majd a város szélén leszállva, pár perc gyaloglásra ott is voltunk a Lego gyárnál, ahova éppen előttünk értek oda a kocsival utazók. A helyszínen gördülékenyen intéztek mindent, így hamar bejuthattunk és meg is kezdhettük a gyárlátogatást.

A Lego alapítója Ole Kirk Christiansen asztalosmester, aki 1932-ben indította el vállalkozását, amely kezdetben fajátékokat gyártott. A jelenlegi 5 gyárukból 2008-ban az egyik itt Magyarországon, azon belül is Nyíregyházán épült, amely a későbbiekben kinőtte magát, így 2014-re átköltözött a mostani helyére, ahol mi is tettük a látogatásunkat a közelmúltban. Mielőtt körbevezettek bennünket, kötelesek voltunk egy rövid biztonsági tájékoztatót végighallgatni.
Mint kiderült maga a gyár rendkívül korszerű és alapos biztonsági intézkedéseket vezetett be. Ahogy a dolgozók, úgy mi is láthatósági mellényt viseltünk az előírásoknak megfelelően. Valamint csakis a kijelölt utakon járhattunk. A látogatók számára külön folyosók is kerültek kialakításra, ahol közlekedhettünk, természetesen felügyelet mellett. A látogatói útról, fentről kiválóan szemlélhettük a gyártási és csomagolási helyszíneket. A gyártási területen elkerített utak vannak kijelölve, hogy a mozgó áruszállítók és a gyalogos forgalom a lehető legkevesebbszer keresztezze egymás útját, így megelőzve a baleseteket. Maguk az árukat szállító eszközök is fel vannak szerelve korszerűen fény, illetve hangjelzésekkel, hogy miközben a raktárban mozognak tudomást vehessenek a kollégák a targoncák helyzetéről. Maguk Lego termékek gyártása több mint 700 fröccsöntőgép által történik. A fröccsöntőgépek felépítését és működését élőben szemlélhettük meg ipari minőségben és gyorsaságban, amelyekről a polimertechnikai órákon is tanultunk.
A gyártásra nagyon szigorú szabályok vonatkoznak, így a gépekbe olyan szinten nem kerülhet szennyeződés, hogy ha csak felmerül a gyanú is, hogy valaki beleejtett valamit, az egész sort leállítják. Ezekből a gépekből közel 200 csak Duplo termékeket gyárt, amelyet ilyen nagy számban, csak a magyarországi üzemben készítenek. Ezek a termékek mivel az egészen kicsiknek készülnek, így a lehető legnagyobb gondot fordítanak rájuk a gyártás során. Maguk a figurák nem szedhetőek szét, szánt szándékkal azért, hogy ne tudják a gyerekek lenyelni őket. Minden egyes figurát egyesével tesztelnek, hogy kibírják az esetleges szétfeszítő hatásokat is és természetesen mindezt úgy, hogy semmiféle szennyeződés ne kerüljön rájuk. De a gyártásból kivett Duplo figurákat még egy sornyi tesztnek is alávetik, próbálnak harapásokat és egyéb speciális behatásokat is szimulálni.

A látogatás során számtalan új ismeretek és remek élmények birtokában utaztunk haza.