2023 őszi félév összefoglaló

2023 őszén sem unatkoztunk, ugyanis temérdek programot szerveztünk és előkészítettük a projektjeit a szakkollégiumnak. Most felidézésképpen ezekről hoztunk rövid összefoglalókat:

A gépész kari Gólyatáborban 3 tagunk népszerűsítette és mutatta be a gólyáknak szakkollégiumi tevékenységünket érdekes feladványokkal, játékokkal. Az ügyes gólyák még GLSZ logós ajándékokat is elnyerhettek tőlünk, ezzel is élménydúsabbá téve a standunknál töltött időt.
2023. november 10-én névadónkra emlékezve megtartottuk a Gillemot László Szakmai Napot. Az eseményt Gillemot professzor mellszobrának koszorúzásával nyitottuk meg, majd ezt követően kettő tartalmas szakmai előadást hallgathattak meg az érdeklődők, amelyek az anyagtudományhoz kapcsolódó ipari problémákat tártak fel.
Idén újból megrendezésre került a G épület vetélkedő, már 9. alkalommal, a Gillemot László Szakkollégium, valamint a Hegesztési-, Alakítástechnikai-, Orvostechnika-, Szakosztályok szervezésében. A vetélkedő során a körökhöz kapcsolódó feladatokban mérettették meg magukat a résztvevők. Az eseményen a Fotókör 2 tagja is segítette a rendezvény dokumentálását.
A félév során konzultációt is tartottunk Anyagismeret tárgyból az Ipari termék- és formatervező hallgatók részére.
A félév utolsó szakmai programjaként ellátogattunk a Flono üzemébe decemberben. A cég teljeskörű mérnöki megoldásokkal dolgozik, kutatás- és fejlesztési tevékenység által. Additív gyártástechnológiákkal terveznek többek között vegyipari és gyógyszeripari cégeknek, illetve külön figyelmet fordítanak a speciális fejlesztésekre is, koncentrálnak az innovatív megoldásokra fémnyomtatás területén. A látogatás során megismerkedtünk a szimulációk fontosságával és a fémnyomtatás technológiájával.
A félévben több alkalommal gyűltünk össze kötetlen program keretein belül. Voltunk a félév során a Műszaki Múzeumban, közös pizza készítésre is volt példa, illetve voltunk közösen bárokban, ahol egy-egy ital mellett beszélgettünk, társasoztunk.
Természetesen az idei év sem volt workshop mentes a Pulzor Kft. és a HSZO közreműködésével tartottunk nyitott Lézerhegesztő workshopot az érdeklődőknek. Az esemény keretén belül összehasonlítottuk a lézerhegesztést és a TIG hegesztési eljárást. A másik laborfoglalkozásunk a Fémhabok workshop volt, melynek keretein belül egy előadást hallhattunk az MTA-BME Lendület Nagyteljesítményű Kompozit Fémhabok Kutatócsoport tagjaitól, majd saját fémhabot gyártottunk, melyekből emlékül kulcstartókat és ékszereket készíthettek a résztvevők.
Decemberben, félévzárásképpen az ünnepek előtt összegyűltünk, hogy beszélgessünk a félév folyamán gyűjtött tapasztalatokról evés-ivás keretében, valamint csapatépítő jellegű programok során “kiengedtük a fáradt gőzt”. Az ünneplést megelőzően tartottuk a félév utolsó taggyűlését.

A félév egyik legfontosabb eredménye a Kölcsönöztetés szolgáltatásunk elindítása volt, amely keretén belül a gépészkari hallgatóknak és öntevékeny köröknek lehetősége van sokféle szerszám kölcsönzésére, illetve biztonságos használatához is kaphattak útmutatást.